От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

"Седемте навика на високоефективните хора" Стивън Кови

1 Октомври 2008 / 22:49  |  Автор: Rocco  |   | Категория: Хоби и развлечения
 

Тази книга има дарбата да бъде


необикновена,когато говори


и за най - обикновените неща.“


 


                                                                                     Морган Скот Пек


                                                          автор на „Изкуството да бъдеш бог“


 


 


Искам да ви запозная с една книга която лично за мен имаше ефекта на „прозорец“ към един по - различен начин на мислене и интерпретация на живота. Става въпрос за труда на един от любимите ми автори - Стивън Кови, неговото постижение от практическия и професионален живот-книгата „Седемте навика на високо ефективните хора“. “Плода“ на един труд започнал в стедата на 70-те години и достигнал до своя завършек във времето когато хората отчаяно се нуждаят от един по-истински и по-обширен поглед върху живота и смисъла му.


Времето в което хората сме заменили постоянството и последователното изкачване на стълбицата на успеха и сме преминали към по – бързо, по - лесно, по - лъжливото разрешаване на проблемите. Това е и ролята на тази книга от която, всеки може да извлече полза до толкова, до колкото е отворено неговото съзнание за промяна на парадигмата на живота. Защото, всеки решава, какво да приеме и какво не за правдоподобно и никой не е в състояние да отнеме това му право. Или както е казал Ганди: „никой не може да отнеме достойнството Ви без Вие самите да му го дадете“.


Книгата синтезира 7 (седем) навика буквално „изцедени“ от житейския опит на много хора, нищо чудно в повечето ситуации да намирате по нещичко и от вашия личен опит. Нямам никакво намерение да интерпретирам книгата, защото Стивън Кови е човека, който би ви предал нещата от първо лице. Предприемам един по-различен начин за рецензията с който се надявам да ви представя книгата не като съдържание (нещо вече изтъркано което се среща при почти всяка рецензия) а според това което я направи „настолната“ ми книга.


Вие самите преценяте, дали ще се запознаете с книгата на Кови, или ще се задоволите с това което вие си виждате за живота и нищо друго няма да бъде реално за вашите възприятия. Авторът е човек, който няма да ви каже, виж това е така, затова го прави така, той ще ви даде примери за да може всеки да си избере, до колко това задоволява интелектуалното му развитие и какъв избор ще направи от тук на сетне.


Ето и момента в който аз осъзнах... ,че трябва да променя нещата-


Представете си, че отивате на погребението на свой близък. Представете си как паркирате колата, как слизате от нея. Забелязвате цветята, чувате траурната музика. Виждате лицата на приятелите и близките си, които са там. Изпитвате едновремено скръб от загубата, но и удовлетворение от факта, че сте познавали такъв човек. Това се излъчва и от лицата на хората околу вас. Когато стигате до ковчега и поглеждате в него, вие изведнъж разбирате, че виждате себе си. Това е вашето погребение след три години. Всички тези хора са дошли тук заради вас, всички те са дошли да изразят чувствата си на обич и признателност. Вие сядате и чакате службата да започне. Взимате програмата и виждате, че ще говорят трима души. Първият е член на фамилията ви – родители, братя, сестри, съпруг/а, деца и други роднини дошли от цялата страна; вторият е един от приятелите ви, някой, който ви познава най - вече като човек; третият е от службата ви и от колегите, заедно с които сте работили през живота си.


Сега помислиете добре. Какво бихте искали всеки един от тях да каже за вас и вашият живот? Какъв сте били като съпруг или съпруга, майка или баща? Какви сте били като син, дъщеря или братовчед? Какъв сте били като приятел? Като колега?


Като какъв човек бихте искали те да ви възприемат? С какъв принос и какви постижения бихте искали те да ви запомнят? Погледнете внимателно хората околу себе си. Какво бихте искали да сте променили в техният живот?”


 


Днес оплаквате вие, утре оплакват вас ... НО ... изненада ... все още сме живи и сега е времето за промяната, кой до колкото я желае. Изборът е ваш!


 


                                            R. Chakarov


КОМЕНТАРИ
Анонимен    29 Октомври 2008 / 10:10  

zdrasti BATKA!
MNOGO SI PRAV BRATLE!!!
Анонимен    29 Октомври 2008 / 10:35  

BATKATA :))) !!!!!!!!!!!!!
BRATLE IZKAM DA TI BLAGODARIA ZA TOVA 4E MI PREPORA4A TAZI STRAHOTNA KNIGA!!! 4ETA IA V MOMENTA BRATLE ,NO IZKAM DA ZNAE6 ,4E KOLKOTO I BALGARI DA IA PRO4ETEM - V TOVA 4ISLO I AZ I TI - DO NIAKADE :) NIAMA DA MOGEM DA SE PROMENIM BRATLE ZA6TOTO SME SI S BALGARSKI MANTALITET I NA4IN NA MISLENE - ZA SAGALENIE :))) NO OTNOSNO MEN SILNO SE NADIAVAM 4E PONE SAM ZAPO4NAL DA SE ZAMISLIAM!!! NADIAVAM SE!!! MNOGO TI BLAGODARIA ,4E MI OTVORI O4ITE ZA TAZI KNIGA I ZA MNOGO DRUGI RABOTI BATKA I 4E PRODALGAVA6 DA MISLI6 ZA MEN,BRATLE,ZA6TOTO ZNAM 4E TI SI EDIN OT MALKOTO HORA NA KOITO NAISTINA IM PUKA ZA MEN!!! BLAGODARIA TI BATKA!!! GIV I ZDRAV KURE!!! :)))))))))))))))))))
Rocco    29 Октомври 2008 / 17:47  

За тебе винаги!
Виж батка, в една хубава, българска песен се пее "аз съм друг, макар един и същ" . Ние не правим фрапантни скоци към промяна, а постепенни заглаждания на характера. Те понякога не се усещат видимо, а косвено при дадени ситуации. Но това не значи, няма промяна. Всеки се мени според размаха на волята, желанието и осъзнатата нужда от такава промяна. Ние не стоим на едно място, ние се променяме. Бавно или по - устремено, осъзнато или не, НО сигурно и безспирно. А в каква посока ще бъде промяната, зависи само от нас. И манталитета е само оправдание за безволевата ни маневра към промяната. Не става само с ядене, трябва и акъл :)
Със здраве и до скоро.
Анонимен    25 Януари 2009 / 12:32  

ot edna lelka
Търсех информация за тази книга, тъй като нея излизат и други, не лоши, а има и вечни книги - като "Малкия принц" например. По-убедителна рецензия за книга не бях чела. Ще си я купя. И за благодарност ще ви препоръчам един филм - "The Secret" - ако имате проблеми с английския си свалете английските субтитри, а ако не знаете английски ще успеете да намерите български. Не мисля че хоратанямат желание за промяна - ако поговорите с повече различни хора ще се учудите колко много от тях мислят като Вас, но се притесняват да коментират подобни теми. Въпросът е, че не е лесно да се промениш по стария начин. Мисля, че филма, който Ви препоръчвам може да да е от полза в тази посока. Не че ще чуете нещо, което вече не сте си го мислили. Но е доста позитивно и концентрирано. Предполатам, че и тази книга е такава. Успех!
Rocco    25 Януари 2009 / 17:35  


По принцип филмът вече го гледах и впечатленията от него ги описвах месеци наред, но в моя дневник, не и тук.Благодаря за предложението, а колкото до желанието за промяна - да хората искат но не всеки избира правилният път а повечето гледат за "short cut" :)))
Rocco    23 Март 2009 / 02:32  

Хмм, как харесвам неподготвени лафчета
Господина с грандоманското име "богоизбрания"...нека прояви разум присъщ на повечето хора прекрачили петдесетте години и ДА ВЗЕМЕ ДА УВАЖАВА чуждото мнение. И ако нещо не се е понравило на богоизбраната му природа, нека конкретизира и аргументира изказванията СИ, а не просто да спамва с негативи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: Росен
Фамилия: Чакъров
Пол: Мъж
Град: Пловдив
Възраст: 31
Дата на регистрация: 28 Септември 2008
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Росен
Дата на създаване: 28 Септември 2008 / 01:26
Категория: Наука, Екология, Любопитно, Здраве, Музика, Лични, Хоби и развлечения,
Прочетен: 261105
Коментари: 209
Последна промяна: 20 Декември 2012 / 22:23